RASTAFARI

HOME

BESTELLEN / CONTACT

ACCESSOIRES

BADKLEDING EN LINGERIE

BOEKEN/CD/DVD

DAMESKLEDING

DIVERSEN

HERENKLEDING

HOUTSNIJWERK

KIDS

PETTEN EN MUTSEN

SARONGS

SIERADEN

SLIPPERS

TASSEN

NIEUW PRODUCT ASEA

OVER RASTAFARI

DREADLOCKS/ INSTOPPEN

LINKS

GASTENBOEK

 

 

 

OVER RASTAFARI:

Een Rastafari is een aanhanger van de Rastafaribeweging. Het woord Rastafari komt van Ras Tafari Makonnen, beter bekend als voormalig Keizer van Ethiopie Haile Selassie I.

Hij noemde zichzelf " onoverwinnelijke leeuw van de stam van Juda, daarvoor werd de leeuw een belangrijk rasta symbool. De beweging vond zijn oorsprong rond 1930 en werd vooral gevoerd door Marcus Garvey die pleitte voor zwart bewustzijn en de repatriering van zwarten naar Afrika. De rasta ziet Ethiopie als het beloofde land 'Zion' alwaar iedereen ooit zal terugkeren. De Westerse wereld wordt gezien als een kwaadaardige wereld 'Babylon' en zal ooit ten onder gaan. De ideologie van de rasta's is gebaseerd op de basis van de Bijbel aangevuld met oude boeken en geschriften die door de westerse kerken niet opgenomen zijn in de Bijbel zoals bijvoorbeeld de 'Kebra Negast'.

 

UITERLIJK:

Rasta’s zijn vaak aan hun dreadlocks, vervilte in elkaar gedraaide strengetjes te herkennen. Volgens het Rastafari-geloof (meer een manier van leven), mogen dreadlocks niet geknipt worden, maar niet iedereen houdt zich hieraan. Rasta’s dragen vaak hoofddeksels zoals: gehaakte ronde mutsen in Afrikaanse kleuren of een beetje hogere petten van leer speciaal om rastaharen onder te wikkelen.. Maar bedenk wel dat je niet perse dreadlocks hoeft te hebben om bij de Rasta’s te horen, het Rasta zijn zit in de eerste plaats van binnen in het hart. Zo heeft Morgan Heritage zelfs een lied daarover geschreven; "Don't haffi dread".

 

KLEDING EN KLEUREN:

Rastakleding heeft de kleurencombinatie rood, geel en groen tegen een zwarte achtergrond of met een zwarte tekening erop. Deze kleuren zijn terug te vinden in veel Afrikaanse vlaggen, naar de roots van zwarte mensen en de hele mensheid. Groen staat symbool voor de natuur van Afrika. Geel is het goud van Afrika. Rood is het bloed dat over Afrika vloeit. Het zwart duidt op de bevolking van Afrika. Rasta’s houden ook van legerkleding, bij voorkeur beige kaki. Ook dragen ze camouflagepetten, -kleding en militaire laarzen. Als accessoires worden veel kralenkettingen en armbandjes gedragen, deze zijn ook weer in de kleuren rood, geel, groen en zwart.  De meeste gehaakte kleding wordt op de hand gemaakt en er zijn vele gezinnen die daarvan leven. Big up!! To those people who's making it and the people who's wearing it!!


MUZIEK:

Reggae is dansmuziek met een vloeiende ritme. Dansen is belangrijk. Bekende reggaesterren zijn Bob Marley en de Wailers,  Peter Tosh, Bunny Wailer, Culture, Buju Banton, Morgan Heritage, Sizzla and many more.... De teksten van reggaemuziek gaan over JAH, de Bijbel, liefde, het dagelijks leven in de ghetto’s, racisme en politiek. Zo is Bob Marley's 'Get up, Stand up' te zien als een oproep op te staan voor de verwezelijking van Zion.

 

CULTUUR, DENKBEELDEN EN LEEFWIJZE:

Rastafari's eten meestal alleen 'ital food', oftewel zo natuurlijk mogelijk. Geen bewerkte voeding en vegatarisch of veganistisch. Er is groot respect voor mens, dier en de natuur.
De rastacultuur is tegen geweld, maar men moet zich wel bewust zijn van wie men is. Dat is je rootslijn. Bij het begroeten brengen ze hun vuist naar het hart of slaan de vuisten tegen elkaar, zo wensen ze elkaar kracht en liefde. Rastafari is inmiddels verspreid over de hele wereld onder zowel zwarte als blanke bevolkingen. Er zijn wereldwijd meer dan 1 miljoen aanhangers.

 

All rights reserved by Roots Culture Rastawear.